• Nyitva tartás

  Hétfő - Péntek X

  6.00 - 22.00

  Szombat és Vasárnap

  8.00 - 20.00

  Augusztus 19. Hétfő

  8.00 - 20.00

  Augusztus 20. Kedd

  8.00 - 20.00

   

   

   

 • +36 70 236 7877
 • help@budapestikonditerem.hu

  Küldj azonnali üzenetet!X  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

GIANTS GYM HÍREK

Szénhidrátok 1.rész

Giants Gym | október 30, 2018

A szénhidrátok testünk fő tápanyag és energia forrásai.

Szervezetünknek és persze az agyunknak is szüksége van energiára, amelyet főleg szénhidrátokból, zsírból, és ha kell, a fehérjéből nyeri. Az agy nem táplálkozik mással, mint cukorvegyülettel. Folyamatosan glükózt vesz fel a vérből, ha pedig nincs elegendő szénhidrát, akkor gyengül a koncentráció, nő a fáradtság érzet és a rossz hangulat. Ezért javasolják például, hogy vizsgák előtt vagy stresszhelyzetben együnk csokoládét vagy szőlőcukrot.

Emésztés során a szénhidrátok lebomlanak egyszerű cukrokká, majd bekerülnek a véráramba. A szénhidrátok raktározása főleg az izmokban történik, kisebb mennyiség pedig a májban található glikogén (állati keményítő) formájában.

Szénhidrátszükséglet korosztályok szerint: Csecsemőkorban: 16-18g /kg, Kisgyermekkorban: 14-16g /kg, 10 éves korban: 13,5 g/kg, Felnőttkorban: 5,5 g/kg (férfiak esetében) 3-4 g/kg (nők esetében)

Napi elfogyasztott kalória mennyiségünknek több mint a fele szénhidrátokból áll. Ha a napi mennyiség 2000 kalória, 1000 kalória jön össze a szénhidrátokból, ami hozzávetőlegesen 250 gramm szénhidrátot jelent (1gramm szénhidrát 4,1 kalória), és ennek csupán 10%-a, 25-30 gramm lehetne egyszerű szénhidrát tehát cukor. Sajnos, a legtöbb ember napi szinten sokkal több értéktelen szénhidrátot – például édességet – fogyaszt.

Kapcsolódásaik szerint a következő csoportosításuk:

o    Monoszacharidokat (egyszerű szénhidrátok): egyszerű cukrok-glükóz, fruktóz
o    Diszacharidokat: (kettős szénhidrátok) szacharóz (répacukor, nádcukor), laktóz (tejcukor), maltóz (malátacukor)
o    Poliszacharidokat: (összetett szénhidrátok) keményítő, glikogén, cellulóz

Az egyszerű szénhidrátok gyors felszívódásúak, azok a szénhidrátok, melyeket kerülnünk célszerű! Idetartoznak a cukrok, cukros üdítőitalok, péksütemények, lisztes és cukros készítmények. Ezek semmilyen, a szervezet számára hasznos tápanyagot nem tartalmaznak. Stressz, stresszes helyzet esetén a fokozott endorfin termeléssel járó nagy mennyiségű egyszerű szénhidrát fogyasztást (pl. csokoládé, cukros üdítők, sütemények) pozitív visszacsatolásként (stressz-oldó forrásként) éli meg a szervezet. A glukóz és fruktóz igen nagy mennyiségben fordul elő a gyümölcsökben szabad állapotban, de fontos alkotóelemei az összetett szénhidrátoknak is.

A kontrollálatlanul, nagy mennyiségben elfogyasztott egyszerű szénhidrátok azonban (mivel rossz a glikémiás indexük) hirtelen emelik meg a vércukorszintet, fokozott inzulin kiválasztódásra serkentik a szervezetet, és nagy mennyiségben alakul át a fölösleges szénhidrát zsírrá, ami vizet von el a szervezettől. A cukorbetegek szomjúságérzete ezért mindig elsődleges figyelmeztető jel. Fogyasztása izom tömegnövelési célzattal intenzív edzés közben vagy után indokolt a fehérje turmixhoz. Így a fehérje a szénhidrát hatására jobb arányban és gyorsabban szívódik fel és hasznosul.

A kettős szénhidrátok mind édes ízűek, az édesítőszerek nagy részét alkotják. A szacharóz szénhidrát természetes formában nem fordul elő, a mesterségesen termesztett cukorrépából vagy cukornádból lehet előállítani.

Az összetett szénhidrátok lassú felszívódásúak és sok hasznos tápanyagot tartalmaznak: vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat. Ilyenek például a rizs, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely, puffasztott rizs és búza, zöldségek. Ezeknek a termékeknek a glikémiás indexük is alacsony, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet és hosszan tartanak jóllakott állapotban.

A szénhidrátok tehát lassabban és gyorsabban is felszívódhatnak, ezért oda kell figyelnünk arra, hogy amit eszünk, hogy energiaszintünket úgy tudjuk növelni, hogy csekély legyen a zsírrá alakulás kockázata.
Energiát ugyanis mindenképpen nyerünk vele, de az egyszerű cukrok esetében  gyorsan és rövid időre, míg összetett szénhidrát esetében hosszabb időre lesz biztosítva az energiaszintünk!

Cikksorozatunkat folytatjuk, hogy kellően kiképezd magad a témában!

Copyright © 2016 budapestikonditerem.hu minden jog fenntartva! By Best-IT Marketing