• Nyitva tartás

  Hétfő - Péntek X

  6.00 - 22.00

  Szombat és Vasárnap

  8.00 - 20.00

  Augusztus 19. Hétfő

  8.00 - 20.00

  Augusztus 20. Kedd

  8.00 - 20.00

   

   

   

 • +36 70 236 7877
 • help@budapestikonditerem.hu

  Küldj azonnali üzenetet!X  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

GIANTS GYM HÍREK

Szénhidrátok szerepe edzés előtt, közben és után – 2.rész

Giants Gym | november 9, 2018

A hatékony edzésekhez, versenyekhez fel kell töltetni a testünket szénhidrátokkal, mint leggyorsabban, legkönnyebben hasznosuló energiaforrásokkal. A kívánt intenzitás, edzéshatás eléréséhez, a kifáradás késleltetéséhez, ahhoz, hogy megfelelő erőbedobással és sikerrel tudjuk végezni az edzést, illetve a gyors regeneráció elősegítése érdekében elengedhetetlen, hogy a szénhidrátok (vércukor és úgynevezett glikogén formájában) megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésünkre sport előtt, után és akár közben is.

Edzés előtt

A mozgást feltöltött szénhidrátraktárakkal kell megkezdeni. Fizikai aktivitás hatására a szervezet elsőként a véráramban lévő üzemanyagot (vércukrot) fogja energiaként hasznosítani. Amint a véráramban csökken a cukor mennyisége, a szervezet az izmokban és a májban elraktározott szénhidráthoz (glikogénhez) fog nyúlni, hosszabb távon is energiát biztosítva ez által. Legyen szó, edzésről, vagy versenyről, a fizikai aktivitás után is fontos odafigyelni a szénhidrát-visszatöltésre.

Májunk kb. 100g-nyi szénhidrát raktározására képes, izmaink pedig kb. sovány testtömeg kilónként 10 grammot tudnak tárolni. Egy 80 kilós, 15% testzsírral rendelkező férfi esetében ez tehát összesen 5-700g szénhidrátot jelent. Ahhoz, hogy egy adott izomcsoport glikogénraktárait kimerítsük, legalább 10-12 szettnyi magas (12+ ismétléses) munkára van szükség, és mivel egy edzésen összes izomnak ilyen magas terhelést nem adunk, ezért 200-300g szénhidrátnál több egészen biztos nem ürül ki izmainkból egy kemény edzés alatt sem. Edzések után testünk elsődleges prioritásként fogja kezelni, hogy glikogénraktárakat újra maximális szintre töltse, és ez már az edzés utáni étkezéssel megkezdődik, és természetesen tart a pihenőnapokon is. Tehát hacsak nem követsz nagyon alacsony szénhidrát tartalmú étrendet, vagy nem edzel napi többször, nem kell aggódnod amiatt, hogy ne lennének teli a glikogénraktáraid.

Edzés közben

Edzés közben folyamatosan keringjenek cukrok és aminosavak a vérünkben: idegrendszerünk és izmaink regenerációja miatt van erre szükség, és itt jön képbe igazán az edzés előtti táplálkozás jelentősége. Ha edzés előtt 1-2 órával beiktatsz egy komplett, fehérjében és szénhidrátban gazdag étkezést, akkor ezzel egészen biztosan eleget tudsz tenni e pont követelményeinek, hiszen egy szokásos hús+rizs+zöldség vagy tejsavófehérje+zabpehely kombó 2-4 óra alatt emésztődik meg teljesen, ez alatt folyamatosan adagolja testünk az ezekből jövő tápanyagokat a véráramba.

Edzés után

A regeneráció támogatása és az izomépítő folyamatok mihamarabbi beindítása céljából az edzés utáni órákban gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét és szénhidrátot juttatunk szervezetünkbe.

Ha edzés után csak 1-2 órával eszünk egy összetett szénhidrátokat tartalmazó étkezést, akkor ugyanolyan eredményeket érhetünk el regeneráció és glikogén telítettség terén, mintha edzés után rögtön leküldenénk egy szénhidrát tartalmú fehérje turmixot.

Cikksorozatunkat folytatjuk, hogy kellően kiképezd magad a témában!

Copyright © 2016 budapestikonditerem.hu minden jog fenntartva! By Best-IT Marketing