• Nyitva tartás

  Hétfő - Péntek X

  6.00 - 22.00

  Szombat és Vasárnap

  8.00 - 20.00

  Augusztus 19. Hétfő

  8.00 - 20.00

  Augusztus 20. Kedd

  8.00 - 20.00

   

   

   

 • +36 70 236 7877
 • help@budapestikonditerem.hu

  Küldj azonnali üzenetet!X  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

GIANTS GYM HÍREK

Táplálék kiegészítők 1.rész: fehérjék

Giants Gym | október 16, 2018

Szükségesek–e a táplálék kiegészítők?

A kérdés jogos, de mielőtt ajánlunk bármilyen táplálék kiegészítőt, természetesen nem mindegy hogy kinek, mit, milyen céllal és milyen rendszerességgel.

A mai napig sok tévhit kering a táplálék kiegészítőkkel kapcsolatban, annak ellenére, hogy az országban több mint 20 éve kaphatóak egyre szélesebb palettán, és használja a legtöbb sportoló.
Az egyik tévhit velük kapcsolatban hogy igazából csak marketingfogás, és valójában semmit sem ér. Inkább a jó házi koszt.
A másik pedig hogy ezek a „növesztő porok” bizony nagyon is károsak az egészségre…

Ha ezeken a tájékozatlanság és olvasatlanságból adódó problémákon túl lépünk, akkor kijelenthető, hogy igen, egy rendszeresen sportoló, pláne súlyzós edzést végző egyénnek szükségesek lehetnek a táplálék kiegészítők.
Fontos és tisztázandó hogy nevükből adódóan nem helyettesítik a megfelelő táplálékot és nem is pótolják azt, hanem kiegészítik.
Tehát optimális mennyiségű bevitele és kombinálása ajánlott. Ha túlzásba visszük a fogyasztásukat ugyanúgy, mint bármi más természetesen vagy felesleges pazarlás vagy valóban akár káros is lehet.

Rengeteg táplálék kiegészítő közül választhatunk céljainknak megfelelően, de ha egy kicsit leegyszerűsítjük a dolgot a következőkkel találkozunk:

-    Fehérjék: állati (marha, tojás, tej, tejsavó) és növényi
-    Aminosavak
-    Szénhidrátok (lassú és gyors felszívódású)
-    Kreatinok
-    Zsírégetők/testsúly kontroll formulák
-    Teljesítményfokozók (stimulánsok, edzés előtti formulák és természetes hormontermelést fokozó termékek)
-    Vitaminok és ásványi anyagok

A legalapvetőbb táplálék kiegészítők mind közül a fehérjék. A fehérje szóra a legtöbb embernek a tojás fehérje ugrik be, mert normál szóhasználatban ebben szerepel a fehérje szó. Azonban a tojásfehérje csupán egy fajta fehérje a sok fehérjeforrás közül. A fehérje egy kémiai vegyület, amelyeket úgynevezett aminosavak alkotnak.
Az emberi szervezetben ezekből 20 féle fordul elő. Közülük 10-et saját magunk is képesek vagyunk előállítani a másik 10-et azonban nem. Ez a 10 fehérje azonban szükséges az élethez ezért táplálékkal kell bevinnünk a szervezetünkbe. Ezeket hívjuk esszenciális aminosavaknak. Azokat a fehérjéket pedig amelyek mind a 10 aminosavat tartalmazzák teljes értékű fehérjének. A teljes értékű fehérjék az állati fehérje források, a nem teljes értékűek pedig (tehát nem tartalmazzák a szükséges 10 aminosavat) a növényiek. Így sajnos az a felvetés is téves hogy növényi fehérjékkel tudunk teljes értékűen pótolni állati fehérjét, de esetleges kombinálásuk hasznos lehet.

A táplálékkal felvett fehérjék több emésztőnedv segítségével a bélcsatornában végső soron az őket alkotó aminosavakra bomlanak, melyek a bélfalon át felszívódnak a keringési rendszerbe.
A fehérjék szerepe a szervezetben igen sokrétű. Túlnyomó többségük az anyagcsere-folyamatokért felelősek. A szervezetünkben található összes izom olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a szövetek megrövidülését, összehúzódását. Mivel az izomszövet nem csupán a vázizmok harántcsíkolt, csontokon eredő és tapadó izmait alkotja, hanem a szívizmot és a belső szervek és erek falát alkotó sima izmot is, ezért szinte az egész szervezetben jelen van.

A fehérjék ajánlott napi bevitele átlagosan 1 gramm testtömeg kilogrammonként. Ez sportolóknál és tartósabb diéta esetén 1.5 akár 2gramm is lehet testtömeg kilogrammonként.
Ideális esetben 50-50%-os arányban célszerű felezni a növényi és állati fehérje forrást. Erősebb diéta esetén mivel alacsony vagy zéró és zsír és szénhidrát bevitel, ha a szervezet nem kap elegendő fehérjét, hogy abból nyerjen energiát a saját fehérjéit kezdi el lebontani ennek érdekében. Azonban a fehérjéknek is van kalória tartalma átlagosan 4-5 Kcal grammonként tehát a túlzott bevitelük is problémás lehet.

A fehérje tehát az emberi szervezet és kiemelten az izomzat egyik fő tápanyaga így nem kérdés a megfelelő mennyiség bevitele. A kérdés már csak az milyen formában vigyük be?

A húsok esetében 100g csirkemellben 23g, 100g sertés és marhahúsban kb. 18g fehérje van. Ilyenkor érdemes a kalóriát is figyelembe venni, ez a szárnyasok esetében a legkevesebb kb. 120kcal/100g míg a sertés és marha esetében zsírtartalomtól függően 200-400kcal/100g.

Halak esetében a hekk és a tilápia a befutó az ő esetükben kb. 20g a fehérje tartalom 100g hús esetén melynek kalória tartalma kb. 90-100/kcal. Ezért is használják előszeretettel a versenyzők diéta esetén. Magas fehérje tartalom a legkisebb kalória bevitel mellett.

Gabonafélék közül a zab, zöldségekből pedig a hüvelyesek (borsó, bab) bírnak a legmagasabb fehérje tartalommal.

Így ha a csirkemellet vesszük alapul egy 80kg sportoló esetében 2g/kg esetén 160g fehérje lenne szükséges naponta, ami 800gramm tehát közel 1kg csirkemellet jelentene naponta.

Kivitelezhető ugyan, de valljuk be, ha valaki nem testépítő vagy versenyszerű sportoló (ahol még magasabb a fehérje igény) vagy egyszerűen sem anyagi lehetősége, sem ideje előteremteni és elkészíteni ezt a mennyiséget, nem igazán életszerű.

Ezért hasznosak a táplálék kiegészítők ahol kb. 30g fehérje porban 22-24g fehérjét tudunk a szervezetünkbe vinni, így optimalizálható például a fogyasztott hús mennyiség. Nem beszélve a felszívódás gyorsasága és hasznosulásban lévő különbségekről.

Cikksorozatunkat folytatjuk, hogy kellően kiképezd magad a témában!

Copyright © 2016 budapestikonditerem.hu minden jog fenntartva! By Best-IT Marketing